Friday, 1 November 2013

CAHAYA KEHIDUPAN


Hi, Salam November,Salam 1 Malaysia and Happy Deepavali to all my Indian Friends.Jangan Seronok sangat main mercun. Karang Ada yang tak cukup jari la, tak cukup kaki la, tak cukup sifat la. Makan pun kena beringat juga.Nanti berebut- rebut pula nak masuk tandas.


                                  

Its already November.Masa berlalu dengan sangat pantas.Tanpa kita sedari  sekarang sudah pon bulan 11. Next year will be 2014. Oh no , I'm going turn to 19. Hahaha, so young ha!! We have a few more days to go to achieve our mission and vision....


Berbalik kepada topik Cahaya : Cahaya sangat berkepentingan dalam kehidupan kita. As a Muslim , selepas solat kita akan berdoa kepada ALLAH untuk memberikan kita Cahaya petunjuk ke arah kebaikan. Hidup Tanpa Cahaya keimanan juga akan terumbang ambing. 

Janji ALLAH iTu pasti. Kesusahan setiap insan pada peringkat awal adalah Permulaan kepada kejayaan dan kebahagian. If you think you lost, NO !! YOU are totally WRONG. It's just begin of your successful in future.




Pokok kalau tiada Cahaya pun tak boleh hidup. Inikan pula manusia Kan? Confirm semua orang akan gunakan waktu yang Ada untuk hibernate saja.



 Kuala Lumpur kalau blackout pun, boleh lumpuh ekonomi negara even satu jam je.

 
Anda  semua pun akan cuak kalau bawak kereta bila traffic light rosak Kan. Mahu 2 hingga 3 jam sangkut dalam jam even jarak nak sampai destinasi dituju tu 15km je.

The moral of the story is :
 
Setiap kesusahan yang kita lalui pada masa ini bukan lah bebanan sebenarnya. Ianya adalah Ilmu baru yang ALLAH beri pada kita untuk kita belajar erti kehidupan yang sebenar. Percayalah, tiada kemanisan jika tiada kepahitan. Dan ingat, janji ALLAH iTu pasti. Usaha, Doa , TawakkAl , pasti kejayaan berganda yang menanti. Dan bersyukur kepada Allah jika   Kejayaan iTu tiba. Kerana Syukur kita iTu adalah pembuka rezeki yang ALLAH beri kepada kita untuk lebih berjaya...


No comments:

Post a Comment