Monday, 14 April 2014

PERMATA HATI SHUHA HASHIM

Assalamualaikum ... HAi everybody..!!! 
Bersarang labah labah dah blog den ni.. Dah lama sangat- sangat tak update... Huhuhu... Lama berkurun abad... About 6 month i thought tak sentuh blog dah...dalam masa 6 bulan yang terlalu banyak kisah cerita suka duka... Rasa banyak duka dari suka kot.. Huhuhu... ... Lumrah kehidupan..gembira sedih tu kan tanda Allah sayang & ambik berat pasal kita kan..;)



Dan Alhamdulillah... Allah masih bagi peluang untuk shuha merasai nikmat dunia ni... Mudah mudahan diri ini tak terleka dengan nikmat pinjaman sementara ini...28 tahun bernyawa di bumi Allah... Macam macam ragam kehidupan dilalui... Pengalaman yang mematangkan kita untuk melalui hidup akan datang... Dan pada umur 28 tahun iInilah kali pertama shuha melalui detik hari lahir 30 April nanti tanpa seorang insan yang sangat sangat sangat sangat shuha sayangggg dunia akhirat... Abah... Huhuhu..:(... Bergenang dah air mata ni...rindu nya kat arwah abah sampai sekarang tak tertanggung... Orang lain boleh dicari... Tapi abah ... Takkan ada yang sama .., hukhukhuk...



15 Disember 2013 ... Pukul 11.30 pagi ... Abah pergi meninggalkan kami sekeluarga ke alam yang baru... Pemergian abah mudah je... Mungkin juga arwah tak nak susahkan kami anak anak...time abah start sakit tu... Shuha takda kat rumah... Sebab oncall... Kena stayback kat tempat kerja... Mujur abang shuha ada balik kampung sebab time tu cuti sekolah...abah start sakit hari khamis... Tak boleh bangun... Slow respon..bawak pergi hospital... Unconcious... Hari khamis shuha dapat jumpa abah bila time balik kerja ... Sebab  tak cukup staff... Shuha terpaksa stayback sampai petang... Buat kerja pun ntah pape je... Fikiran semua dah terbang ingatkan abah... Sampai hospital abah tidur... Tapi shuha nak jugak tunggu sampai abah bukak mata... And at last... Pukul 10 malam... Baru arwah abah bukak mata... Abah bukak mata.. Nampak shuha ... Abah senyum.. Terus pegang tangan shuha... Ya Allah... Tak mampu dah nak tahan air mata .., hari Jumaat, esoknya... Arwah abah dah ok sikit... Dah boleh duduk, makan, borak borak dengan anak anak... Siap request dengan nurse nak balik rumah...mintak nak makan roti jala... Memang dah nampak ok... And memang kami dah nak bawak dia balik rumah secepat mungkin... Sabtu... Subuh arwah sedar lagi... Lepas tu tidur balik..Abah tidur nyenyak ...pukul 10 pagi pun tak bangun.. Kejut kejut tak nak bangun... Pernafasan jadi tak stabil tiba tiba, blood pressure drop... And at last doktor terpaksa mintak keizinan daripada kami nak intubate abah dengan oksigen... Sebab  Guna mask oksigen tu pun dah tak jalan... Keputusan yang sangat sangat susah nak dibuat.. Intubate tu mungkin membantu.. Tapi menyakitkan untuk arwah abah... Aduaiii.. Bersalahnya.., lepas intubated procedure selesai, blood pressure and heart rate masih tak stabil ...cuma petang tu doktor bAgi ubat untuk kuatkan degupan jantung ... So, dah nampak sikit progression.,, harapan kami  luluh bila malam... Tekanan darah & heart rate abah jadi tak stabil lagi... And waktu tu doktor noticed that jantung abah dah tak kuat nak ' bekerja' sendiri... Bergantung pada ubat...:(....dan kami sekeluarga buat keputusan bawak abah balik rumah secepat mungkin... Itu amanat yang dia pesan untuk kami waktu time dia sihat" jangan buat ak macam tu  nanti .. Sakit"... Sambil tengok kat tv macam mana wayar berselirat kat badan orang yang berlakon dalam tv tu......keputusan kami nak bawak abah balik pun sebenarnya tak digalakkan oleh pihak hospital... Tapi kami redha atas ketentuan Allah... Apa pun yang terjadi kami redha walaupun terpaksa melepaskan dia pergi... Biar dia pergi di tapak rumahnya sendiri...itu yang arwah inginkan...



Malam tu memang semua tak mampu nak tidur... Tak sanggup nak melalui apa yang akan berlaku esok... Esoknya abah sampai kat rumah dalam pukul 10.00.. Time tu arwah abah masih sedar ... Bawak turun dari ambulan pun masih sedar... Dia pandang setiap inci rumah tu... Air mata abah berlinang.., sungguh..Tak sanggup nak lepaskan abah time tu... Tapi janji Allah itu pasti... Tiada lewat walau sesaat pun... Ajal akan menjemput... Alhamdulillah... Pemergian abah dikelilingi anak anak,mak ,saudara mara... Kawan kawan... Dan arwah pergi dengan mudah... Cukup lah dia melalui kesusahan hidup dalam membesarkan kami .,, 




" perjanjian aku dah nak habis dah" ... Itu kata kata abah pada bulan puasa tahun lepas (2013)... Arwah dah rasa dia akan pergi... Kami  sedar tapi mungkin kami tak mampu untuk terima... Sedangkan arwah abah sendiri dah boleh redha untuk dia pergi menghadap Allah yang Maha Esa... Kenapa kami sekeluarga tidak...

Abah pergi meninggalkan kami tengah hari ahad... Pada maghrib hari yang sama, kakak abah menyusul mengikut adiknya pergi mengadap Ilahi... Dua orang insan tersayang dalam keluarga pergi hari yang sama... Allahuakbar...


Huhuhu... Stop lagi dari mengarang sebab tak mampu nak tahan air mata dah...

Sungguh... Bila abah dah takde...suasana lain sangat... Kalau dulu bila time kami semua ada masalah... Abah la tempat refer... Kata kata hikmah dia mampu menenangkam jiwa... Sekarang... Ntahla... Yang pasti Allah bersama sama dengan kami..,

Hari ini.. 15 April 2014.. Genaplah 4 bulan Arwah abah pergi meninggalkan kami... Rindu ... Sangat sangat rindu... Doa kami... Sedekah kami tetap ada untuk arwah abah... Sampai bila bila... InsyaAllah... 


Al fatihah untuk Arwah abah... Ya Allah... Ko tempatkan Arwah abah di kalangan hambaMU yang beriman...


Amin...



No comments:

Post a Comment