Wednesday, 14 May 2014

PERJALANAN 29

Bismillahirrahmanirrahim......
Assalamualaikum....

Mataku enggak buleh lelap... Tapinya rase tiba tiba macam nak bercerita menaip bagai pulak kan...sekadar bercerita untuk diri sendiri.., bed time story la katanya....

Wahhhh.... Enggak ku sangka rupanya sudah berubah angka la tahun ni... Tang umur tu... Semakin berusia dah... Hikhik... Bak kata member ... Umur tu angka je... Yg paling penting amalan kita kepadaNYA... Umur makin meningkat... Amalan ni makin meningkatkah?!! ... Diterimakah... Mudah mudahan aku tergolong dalam umat MU yang bertakwa Allah... Amin...

Perjalanan 29 tahun... 
Banyak sgt... 29 tahun diri ini masih single... Wah... Confession or promote ni... Hahahah... Joke only...macam biasa la... Soalan cliche yang akan ditanya... Bila nak kawen???!!! Ya hampun... Sy sendiri takde jawapan tu.. Macam mana nak ada jawapan... Calon pun hakak takde ... For me.... Honestly... Setiap insan kat dunia ni impikan pasangan hidup... Keluarga... Anak- anak... Tapi kita mampu merancang... Allah yang menentukan segalanya... Tak berdosa kalau jodoh lambat datang... Sebab Allah dah rencanakan yang terbaik untuk setiap orang... Rezeki Allah tu datang dengan macam macam cara... Mungkin dengan jodoh... Mungkin dengan ilmu kejayaan... Mungkin dengan ketenangan.. Mungkin dengan kekayaan...bersyukur kepadaNYA dengan nikmat dan rezeki yang diberi... Ya... Mungkin jodoh sy lambat... Tapi sy sedar... Allah dah perkenankan hampir semua yg saya hajati... Before i turn to 30... Alhamdulillah... I LUV U ALLAH..

Masa habis belajar dulu... Around 23 years... Nak cepat cepat kerja... Nak kumpul duit nak kawin katanye... Haiooyooo... Matlamat dah  terpesong... Patutnya habis belajar .. Cepat cepat kerja ... Balas jasa mak ngan abah... Hah.. Padan muka... Niat dah lain... Kasihnya laila terkandas di tengah jalan., hukhuk... Kecewa la katanya.. Ok... Bawak diri balik kampung ....amik masa nak recover katanya.,, memang amik masa sgt lama pun...makan tahun jugek la ... Tapi ... Sebenarnya apa yang berlaku banyak hikmahnya.. Rupenye.., larikan diri balik kampung sebenarnya jalan yg plg best sebenarnya tanpa disedari... Makin dekat dengan mak abah... Lagi rapat dengan adik beradik...banyak belajar pasal kehidupan... Hidup kt kampung dengan kat bandar batu nun jauh bezanya... Orang sekeliling pun byk yg baik baik... Yg tolong shuha cari kehidupan yg lebih baik ... Lebih beradap sopan... Lebih berjimat... Lebih tahu nak hargai diri sendiri dan mak abh... Alhamdulillah ... Tak jadi kawin awal time tu pun ade hikmahnya.., dapat bawak mak abah g jenjalan... Langkawi... Sabah... Pahang...Hokey la tu..Tu yang sy mampu time tu ... Baru 2 tahun kerja ... Cer bayangkan kalau daku kawin time abis blaja... Dapat x spent time macam tu ngan mak ngan abah... Confirm x... Sian dorang nnti... X rasa nak bermanja manja dengan anaknya dah berpuluh puluh tahun dijaga belai manja... Luv u mak and arwah abah..

Then... Ade byk lagi kebaikan yang sy rasa selepas itu.., Alhamdulillah.,, setiap tahun wishlist yang diniatkan satu satu tercapai... Dan bakal tercapai... Cuma jodoh la tak tau...tapi i ok je... Sebab rezeki setiap orang lain lain... Kita grab je yang mana Allah bagi dulu,,, jangan mengeluh... Sebab apa yang Allah bagi kat kita tu sebenarnya Allah tau yang kita memang dah layak untuk terima... Yang mana tak .. Maksudnya Allah tau kita masih perlukan masa untuk belajar lagi sebelum DIA beri kat kita... 

Redha dengan apa yang berlaku... Kalau 5 tahun lepas ... Sy rase mcm napela ak benci no ngan mamat ni... Tapi skang sy ok dah... Even dia dah ada family sendiri..Kami berkawan cam kawan kawan lain... Masing masing dah matang...tok sah bergaduh gaduh... Putus silaturrahim berdosa... Batasan kami hanya sebagai kawan je... X lebih hokeh...yang penting tau situasi sekarang ... Jaga diri... Jaga niat... So...keep as a friend saje..so... Happy ending kan...

But... Sy pun manusia biasa... Masih boleh buat kesilapan... Tak mampu nak happykan semua orang... Kadang kadang ada jugak tersilap kata tersalah laku yang menyebabkan orang lain terluka... Sejujur jujurnya... Saya minta maaf  sangat2..never said that friendship was ended... Cuma tak tau macam mana nak start balik as a friend... But truly deeply... I still wanna be your friend...bila rasa ada yg sakit sebab kita... Tentu lah tak tenang ... Rasa bersalah pun ya... Tapi sebenarnya... Kita berila ruang untuk saling memaafi... Kita marah orang buat salah kat kita... Tapi sy muhasabah diri balik... Sy ada tak buat salah kat Allah... Kalau hubungan dengan Allah pun kita tak jaga... Layak x kita nak marah orang...so... Shuha ... Minta maaf dengan semua orang... Jadikan mereka semua kawan kamu sampai bila bila ye...shall we be a friend??? Mudah mudahan boleh...

Saya sayang Allah... Saya sayang Nabi Muhammad, saya sayang mak abah... Saya sayang keluarga ... Sy syg sahabat seagama saya...

Alhamdulillah... Dalam 29 tahun ni... I have chance to do what i love to do so...to know what?!! My INSTASHOP @shuhahashim & @paradiseofshawl... Alhamdulillah...

And before ended my bed time story... Mari kita sedekahkan Al- Fatihah kepada junjungan besar Kita, Nabi Muhammad, para sahabat, ahli keluarga baginda... Untuk Arwah abah & Arwah abang... Untuk saudara saudara saya dan seluruh mukmin yang telah meninggal dunia ... Semoga roh mereka ditempatkan di tempat yang mulia... 
Alfatihah....